Kako radimo ulje
Možemo se pohvaliti kako imamo jednu od najmodernijih uljara u Europi. Proizvodimo isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje (edmu).
Edmu se dobiva isključivo mehaničkim postupcima na temperaturi ne višljoj od 27 stupnjeva Celzijusa. Ujedno garantiramo da naše masline ulaze u preradu samo sat vremena nakon branja i iskorištava se kompletan plod masline, drugim riječima, ništa se ne baca.
Od mesa i ljuske radimo humus – gnojivo, izdvajamo košticu za grijanje (pelet), vodeni dio isušujemo, od kojeg također radimo gnojivo. Na taj način zaokružujemo kompletan ekološki ciklus prerade gdje nemamo otpada jer sve ponovno koristimo.
Uljara na sat preradi oko 5000kg (5 tona) maslina. Novom tehnologijom dobivamo više zelene boje u ulju, vise polifenola, čišće ulje koje ima i dulji rok trajanja. Naša ulja se nakon prerade obavezno filtriraju i stavljaju u bačve bez kisika (ispunjene su sa dušikom), na taj način produžujemo rok trajanja ulja, te ona mogu trajati do dvije godine. U protivnom, nakon deset mjeseci su užegla i nejestiva.
Važnost Polifenola
Polifenoli su antioksidansi koje osjetimo kad pomirišemo ulje i onaj osjećaj ˝grebanja˝ u grlu kad ga kušamo. Edmu mora imati maksimalno 0,80 slobodnih masnih kiselina (smk). Naša ulja imaju između 0,15-0,20 odnosno 4-6 puta manje od dozvoljenog maximuma smk – a. Ukoliko izostane osjećaj 'grebanja u grlu',t e 'voćnost' u mirisu to znači da ulje nije edmu i da je proizvedeno na višoj teperaturi od 27 stupnjeva Celzijusa.